טבעונות – למה בכלל?

טבעונות – למה בכלל?

לכל אחד יש, כמובן, את הסיבות והשיקולים שלו להחליט לעבור לאורח חיים טבעוני. בדרך כלל הסיבות קשורות לאחד או יותר מהנושאים הבאים: בעלי חיים, בריאות ואקולוגיה.

בעלי חיים

בתעשיות מהחי (מזון, לבוש ועוד…), בעלי החיים עוברים חיים מאוד קשים, הכרוכים בסבל רב, כאבים, ייסורים, כליאה, ובסופו של דבר – המתה ברוב המקרים.

אני חושב שרובנו מודעים לכך שיש פגיעה בבעלי חיים בתעשיות השונות, אבל אנחנו פחות מודעים לעוצמת הפגיעה ולתדירות שלה, וכאשר מתוודעים לכך, קשה להישאר אדישים. תמיד כשאני מדבר על הנושא, אני מזכיר שלמרבה הצער, במקרים של הפרקטיקות האלימות בתעשיות מהחי, המציאות – באמת – עולה על כל דמיון.

אז מה עושים? לא מוכנים לקנות את המוצרים האלה! לא מוכנים לתמוך בתעשיות אלימות כל כך. טבעונות היא – הלכה למעשה – גם חרם צרכני.

השילוב של עוצמת ותדירות הפגיעות (וכמות הנפגעים), עם הקלות הרבה – היום יותר מתמיד – בהימנעות מצריכה ושימוש במוצרים כאלה, מעודד אנשים רבים לעבור לאורח חיים טבעוני.

בריאות

לאורח חיים טבעוני יש יתרונות בריאותיים רבים. מזון מהחי נקשר במחקרים רבים למחלות מערביות רבות (מחלות לב, סוגים שונים של סרטן, סוכרת, אלצהיימר ועוד…), ולעומתו – הימנעות ממזון מהחי נקשרת בשיפור הסיכויים להימנע ממחלות כאלה, ואף לרפא אותן.

אז נכון – טבעונות היא לא תרופת פלא. טבעונים לא מבטיחים את בריאותם המושלמת עד גיל 120. אבל ככל הנראה, היא משפרת את הסיכויים, ומעבר לכך – מקלה על הדרך: הרבה טבעונים שהכרתי ושאני מכיר, ואף אני בעצמי, רואים שיפור משמעותי במצב הבריאותי: הקלה בתופעות אלרגיות, שיפור או אף “ריפוי” של אנמיה ועוד ועוד… בנוסף – מרגישים לעתים קרובות תחושת נמרצות וקלילות רבה יותר מבעבר (להמחשה: כשאנחנו צמאים אחרי פעילות פיזית, מה נעדיף לשתות: שוקו או מים/מיץ? רוב האנשים יעדיפו מים או מיץ. הרי שוקו ושאר מוצרי חלב מכבידים עלינו מאוד. כך גם בשר (ובגלל שעיכול הבשר הוא איטי, ודורש מאמץ רב מהגוף, אנו חשים תחושת עייפות לא הרבה אחרי ארוחה גדושת בשר)).

בניגוד לדעה הרווחת של אנשים, דווקא ניתן להשיג מהצומח את הרכיבים השונים שהגוף שלנו זקוק להם (לפירוט – הקליקו כאן). הבעיות המרכזיות הן ויטמינים B12 ו-D, שברמה כזו או אחרת משותפות לכולם: אוכלי בשר, צמחונים וטבעוניים. הפתרון, לעתים קרובות, הוא מוצרים מועשרים ותוספים (טבליות B12). החלופה נגישה וזמינה לכולם, ואנשים רבים מעדיפים ליהנות מיתרונותיה התזונתיים והבריאותיים של הטבעונות.

אקולוגיה

רבים לא יודעים זאת, אבל תעשיית המזון מהחי היא הגורם מספר אחת לזיהום אוויר. יותר מאשר כל כלי התחבורה גם יחד, יותר מאשר כל המפעלים המזהמים גם יחד, וכו’… לפי מחקרים מסוימים, תעשיית המזון מהחי אחראית אפילו ללמעלה מ-50% מגזי החממה הנפלטים לאוויר (!) (או במילים אחרות – יותר מאשר כל כלי התחבורה והמפעלים גם יחד).

בנוסף, תעשיית המזון השתלטה על למעלה מ-30% מהקרקעות על פני כדור הארץ (שאינן מים או קרחונים), ושורפת דרך קבע שטחים עצומים של יערות גשם (כדי לייצר שטחי מרעה).

התעשייה הזו היא גם בזבזנית במיוחד. למשל, כ-70% מהגידולים הצמחיים בארה”ב, וכשליש מכלל התבואה בעולם, מיועדים להאבסה של בעלי חיים במשקים, ולא ישירות למאכל אדם. התעשיות האלה משתמשות ביותר אוכל כדי להאכיל את בעלי החיים, מאשר מייצרת אוכל להאכיל בני אדם (כלומר, כדי לייצר קילו בשר פרה, מאכילים את הפרה בהרבה יותר מקילו מזון צמחי, שהיה יכול גם להזין אנשים). כמו כן, כמות המים המתבזבזת בתהליך ייצור הבשר, היא עצומה – על מנת להפיק 1 ק”ג חלבון בשר פרה נדרשים בערך פי 15 יותר מים מאשר הכמות הנדרשת להפקת 1 ק”ג חלבון חיטה!

אנשים רבים, מתוך דאגה לשלום כדור הארץ והסביבה בה אנו חיים, מעדיפים שלא לקחת חלק בתעשיות מזהמות ובזבזניות שכאלה.



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *